مانیتور چیست؟
مانیتور یا صفحه نمایش بخشی از کامپیوتر است که ویدئو و اطلاعات گرافیکی پردازش شده توسط کارت گرافیک را توسط کابل در نمایشگر نشان میدهد و انواع مختلفی دارد. مانیتورها شباهت زیادی به تلویزیون دارند؛ اما کاربرد نمایشگر مانیتور در این است که اطلاعات گرافیکی را با رزولوشن بالاتر در صفحه نمایش نشان میدهند.
یکی از مواردی که باید به آن دقت داشته باشید، این است که مانیتور Serviceable نیست؛ یعنی شما شخصا نمیتوانید آن را باز و تعمیر کنید، مگر اینکه مشکلی برای مانیتور پیش بیاید که متخصصان فنی سختافزارمجبور به باز کردن آن شوند.
یک صفحه نمایش میتواند مانند تلویزیونها رنگی یا تک رنگ باشد . در محیط Dos معمولا صفحههای نمایش دارای ۲۵ سطر و ۸۰ ستون هستند و در هر ستون یک کاراکتر تایپ میشود . وقتی اطلاعات از طریق صفحه کلید وارد کامپیوتر میشوند، در صفحه نمایش ظاهر میگردند تا بتوانید از صحیح بودن آنها مطمئن شوید.
کیفیت تصاویری که در مانیتور نمایش داده میشود، اولا به نوع طراحی قطعات و دوما به اندازه و تراکم نقاط، که اصطلاحا به آن تفکیکپذیری صفحه نمایش یا رزولوشون گفته میشود، بستگی دارد. نکته مهم دیگر آن است که همه کاراکترها در محدوده معینی از نقاط تعریف میشوند که به آن ماتریس کاراکتر گفته میشود. ماتریس کاراکتر مجموعهای از نقاط روشن و خاموش در صفحه نمایش است که به هر یک از این نقاط، همان پیکسل میگویند. در واقع همه تصاویرنمایشگر رایانه از جمله کاراکترهای گرافیکی، حروف، ارقام و علایم ویژه و تصاویر گرافیکی به وسیله پیکسلها ساخته میشوند.
هر چه تعداد پیکسلهای موجود در ماتریس کاراکتر بیشتر باشد، وضوح تصاویر و کاراکترها هم بیشتر خواهد بود. مثلا ۶۰۰ ×۸۰۰ پیکسل یا ۷۶۸×۱۰۲۴ پیکسل دو رزولوشن متفاوت هستند.
اندازه استاندارد مانیتور کامپیوتر، بسته به کاری که میخواهید با آن انجام دهید میهواند تفاوت باشد. ویژگیهای مانیتورها به گونهای طراحی شدند که هر اندازه برای یک مصرف کاربرد داشته باشد. امروزه اکثر مانیتورها ابعادی بین ۱۲ تا ۲۴ اینچ دارند و ابعاد کوچکتر برای مینیلپتاپها استفاده میشود. لپتاپهای بزرگتر هم برای مصارف خاصتر استفاده میشوند و معمولا رزولوشون خیلی بالایی دارند.
اما به طور کلی میتوان گفت برای رزولوشن Full HD بهتر است از صفحه نمایش سایز ۲۴ اینچ استفاده کنید و برای رزولوشنهای بالاتر، مانیتورهایی با صفحه نمایش ۲۴ تا ۲۷ اینچی مناسبتر هستند. توجه داشته باشید اگر از یک میز کامپیوتر عادی استفاده میکنید، همان ۲۴ اینچ بهترین سایز برای شماست. دقت کنید که گرچه مانیتورهای بزرگتر رزولوشن بالاتری در اختیارتان قرار میدهند، اما استفاده بلند مدت از آنها میتواند به چشم آسیب زیادی وارد کند؛ بنابر این در صورتی که به نمایشگر بزرگ علاقهمند هستید بهتر است از تلویزیون به جای مانیتور استفاده کنید
انواع مانیتور:
- مانیتورهای لامپ تصویری یا CRT: مانیتور سیآرتی دارای صفحه محدب و تخت هستند که نوع صفحه تخت آنها پرطرفدارتر است. ایجاد تصویر در این مانیتورها توسط پرتاب الکترونها و هدایت آنها به کمک میدانهای الکترومغناطیسی انجام میشود. مانیوترهای لامپ تصویری طرفداران زیادی دارد و در اندازههای ۱۲ و ۱۴ اینچ در بازار عرضه شدند، اما بعدتر استفاده از مانیتورهای لامپ تصویری با ابعاد ۱۵ و ۱۷ اینچ بیشتر جا افتاد و در حال حاضر اندازه ۱۷ اینچ آنها کاربرد بیشتری دارد. البته لازم به ذکر است که ابعاد بزرگتر این نوع مانیتورها هم ساخته شدهاند که به دلیل قیمت نسبتا بالاتر، استفاده کمتری دارند. این نمایشگرها، در بخش مرکزی بسایر شفاف هستند. مانیتورهای لامپ تصویری، قدرت و انعطاف بیشتری برای مطابقت با رنگهای قابل دریافت چشم انسان دارند و نسبت به مانیتورهای نوع دیگر، کیفیت و خلوص رنگ بیشتری هم دارند. بزرگترین مشکل این مانیتورها وزن بالا و همچنین لرزش تصویری است که در صورت پشتیبانی از فرکانس ۸۵ هرتز و بیشتر، این لرزش محسوس نخواهد بود.
- مانیتورهای LCD: مانیتورهایی با قطر کم (حدود ۴ سانتیمتر) و بدون لامپ تصویر هستند که آنها را با نام کریستال مایع نیز میشناسند؛ زیرا این مانیتورها از کنار هم چیدن سلولهای کریستال مایع به وجود میآیند. به این مانیتورها باید از زاویه مستقیم نگاه کرد تا تصویر به خوبی دیده شود و از بقیه زوایا وضوح تصویر کمتر خواهد بود و دید درستی نخواهید داشت. البته تصویر این مانیتورها در گوشهّها روشنتر است. بزرگترین اشکال مانیتورهای ایسیدی، احتمال ایجاد پیکسل سوخته بر روی صفحه نمایش آنهاست.
- مانیتورهای LED: این مانیتورها نیز شبیه مانیتورهای السیدی هستند، اما برای نمایش تصویر از دیودهای نوری استفاده میکنند.
در مقایسه مانیتورهای لامپ تصویری و السیدی باید گفت که مانیتورهای السیدی دارای روشنایی بین دو تا چهار برابر مانیتورهای لامپ تصویری هستند؛ اما در مورد وضوح تصویری یا کانترست باید گفت که موضوع دقیقا برعکس است وکانتراستمدلهای لامپ تصویری دو تا چهار برابر بهتر است و زاویه دید آنها هم بیش از ۱۵۰ درجه است. درصورتی که در مورد مانیتورهای ایسیدی معمولی این رقم حداکثر معادل ۹۰ درجه است. همچنین به یاد داشته یاشید که امواج مغناطیسی مانند آهنربا و امواج الکترومغناطیسی مثل موبایل، میتوانند روی مانیتورهای لامپ تصویری اختشاش تصویری ایجاد کنند، ولی مانیتورهای السیدی به این شکل آسیب نمیبینند.
نکته مهم دیگر این است که مانیتورهای السیدی گرمای کمتری تولید میکنند و در نتیجه خطر کمتری برای چشم انسان دارند اما یکی از موارد بسیار حساس درباره مانیتورهای لامپ تصویری انتشار گازهایی است که به واسطه گرما تبخیر شده و به بیرون متصاعد میشوند که برای لایه ازن بسیان مضر هستند.
مانیتور یا نمایشگر کامپیوتر چه ساختاری دارد؟
مانیتورها قطعات زیاد و ساختار درونی پیچیدهای دارند. اما به طور کلی اصلیترین اجزای یک مانیتور عبارتند از: منافذ عبور هوا، پورتها، برد و سیم جریان برق، کانکتورها، قطعات مربوط به کنترل دادههای ورودی و تأمین نیروی مانیتور، کانکتورهای پورتهای USB، تراشه نیمههادی برای دریافت سیگنالهای ورودی و پنل نمایشگر
سوالات متداول
آیا نمایشگر سایز ۳۰ اینچ برای بازیهای گرافیکی مناسب است؟
بله نمایشگرهای سایز بزرگ معمولا به خاطر کیفیت رزولوشنی که دارند، برای بازیهای گرافیکی ناسب هستند. اما دقت کنید که در فاصله کم از این نمایشگرها ننشینید،زیرا میهوانند باعث آسیب به چشمها شوند. نور صفحه نمایشگر در کدام یک از انواع آن بهتر است؟
به طور کلی در نمایشگرها الایدی به دلیل استفاده از دیودهای نوری کیفیت تصویر بهتر است . اما هزینه بالاتری هم بابت آن میپردازید. برای خرید یک مانیتور باید به چه نکاتی توجه کنیم؟
مهمترین موارد شامل: اندازه صفحه، رزولوشن تصویر پایه، زاویه دید، زمان پاسخگویی، نوع پنل و پایه مانیتور است که باید در نظر داشته باشید تا بتوانید صفحه نمایش مناسب خود را انتخاب کنید.